1. Home

 


2. Stedenband

    Geschiedenis
    De Stichting
    Stevige Stedenbanden
 


3. Activiteiten

    Bezoek uit Torun

    De herfstreis

    Poolse avond

    Koos Huisman Prijs

 


4. Torun

    Algemeen

    Poortgebouw

 


5. Archief

    Nieuwsbrieven

 


 

 

 

Ontvangst van bezoek uit Toruń

Een stedenband krijgt pas extra waarde door de wederzijdse uitwisselingen. Elk jaar, in mei of juni, krijgen we een delegatie uit Toruń op bezoek. Het organiseren van een ontvangst is een hele klus, waar we ons toch goed doorheen weten te slaan.
Al een paar maanden van te voren worden de eerste gegevens uitgewisseld wie er waarschijnlijk Leiden zullen bezoeken. Uiteraard zijn er altijd wel een paar leden van de commissie in Toruń bij, en vaak ook enkele gemeenteraadsleden. Verder reizen er, net als bij onze herfstreis, Polen mee met diverse interesses. Muziek, sport, wetenschap, kunst, cultuur, van alles.

Aan ons is dan de taak om voor deze gasten een "tegenpartij" te zoeken. Net als bij de ontvangst in Polen is het de bedoeling dat er in Leiden mensen worden gevonden met gelijke interesses. Behalve een programma moet er ook onderdak bij de mensen thuis worden verzorgd. Vaak betreft het een tegenbezoek aan mensen die al eerder in Toruń zijn geweest. In dat geval is het min of meer een afspraak dat men dan klaar staat om bezoek uit Polen te ontvangen.

Het bezoek begint meestal op woensdag en eindigt op zaterdagavond. Zodra de bus woensdag op de afgesproken tijd in Leiden aankomt, wordt er eerst voor een ontvangst in de Petruskerk (Lammenschansweg) gezorgd. De Poolse gasten hebben er dan een lange reis op zitten, en het is goed om dan even te kunnen uitblazen. Bij de ontvangst wordt voor koffie en thee, en voor een lichte maaltijd gezorgd. In de Petruskerk verzamelen zich ook leden van de gastgezinnen, die dan even later met hun gasten naar hun eigen huis vertrekken.

Het programma voor de Polen worden altijd verzorgd door de ontvangende groepen of clubs. De stedenbandwerkgroep heeft daar geen directe bemoeienis mee. Als er gemeenteraadsleden uit Toruń meekomen, dan wordt hun programma verzorgd door vertegenwoordigers van de gemeente Leiden. De leden van de stedenbandwerkgroep uit Toruń zijn inmiddels al zo vaak in Leiden geweest, dat ze grotendeels hun eigen programma kunnen invullen. Meestal maken ze een uitstapje naar Amsterdam of andere grote steden.

Er zijn natuurlijk een paar vaste programmaonderdelen die telkens weer terugkomen. Het dagprogramma wordt door de groepen in Leiden verzorgd, maar vaak proberen we wel een gezamenlijk avondprogramma aan te bieden. Dat hoeft niet al te zwaar opgevat te worden, en als er een muziekgroep meereist dan is een avondvoorstelling daarvan meestal een goede start. Daarna laten we de gasten op een of andere wijze kennismaken met het Leidse uitgaanselven. Uiteraard maken we ook werk van een officiële ontvangst op het stadhuis. We proberen daarvoor ook enige aandacht van de plaatselijke pers te krijgen. Een rondvaart door de Leidse grachten of een fietstocht in de omgeving van Leiden is vaak een welkome afwisseling van het drukke programma. Op zaterdag wordt er, behalve een vergadering van de stedenbandwerkgroepen, meestal geen programma ingelast. Daarna hebben de Poolse gasten tijd om inkopen te doen of andere activiteiten te ondernemen.
Bij het afscheid blijkt altijd weer hoe er in een paar dagen tijd soms heel goede vriendschappen kunnen groeien. Zowel op de Leidenaars als op de gasten uit Toruń kan zo'n kort bezoek toch heel veel indruk maken. Wanneer we de bus zien wegrijden, blijft er bij veel van ons toch altijd weer een leegte achter die in de daarop volgende dagen erg langzaam wegtrekt.

 

naar boven


 

De herfstreis

Een stedenband krijgt pas echt waarde als de gewone burger er ook iets van merkt. De beeldvorming over Polen heeft in de 80-er jaren nogal een eenzijdig karakter gekregen; het is dus heel boeiend om mee te maken hoe gewoon én bijzonder dit land anno 2021 is geworden. Elk jaar organiseren wij een uitwisselingsreis naar Toruń. Een enkele keer hebben we twee bussen vol met deelnemers gehad, maar om een aantal praktische redenen beperken we ons nu tot één bus.

Wie kan er aan zo'n reis meedoen? De reis staat open voor sportclubs, muziekgroepen, verenigingen, en gewone particulieren. Eigenlijk voor iedereen die het leuk vindt om een paar dagen in een ander land contact te maken met gewone burgers. Voor de kosten hoef je het niet te laten; die zijn 175 Euro per persoon. Als je in een hotel wilt overnachten, komen daar uiteraard nog de hotelkosten bij.

De inschrijving start meestal in het voorjaar. In de lokale media wordt bekend gemaakt dat er een herfstreis wordt georganiseerd, en dat men zich per groep, per gezin of individueel kan inschrijven. Mail aanmelding en wensen naar leidentorun@yahoo.com
Medio september wordt er een informatieavond gehouden, waar men praktische informatie over de reis krijgt. Tegen die tijd wordt er al hard gewerkt om in Toruń een ontvangende partij te vinden. Er moet natuurlijk wel een echte uitwisseling mogelijk zijn. De reis zelf vindt plaats in de herfstvakantie, eind oktober. Die uitwisseling houdt in dat de ontvangende partij voor onderdak en een programma kan zorgen. Het onderdak is in principe bij de mensen thuis.
Uiteraard neem je een klein presentje mee voor de gastheer of gastvrouw. Gastvrijheid is in Polen zeer belangrijk, maar voor een gewoon huishouden is het natuurlijk een hele opgave om vier dagen lang een of twee mensen extra over de vloer te hebben.

Het programma wordt door de ontvangende club of vereniging verzorgd. Dat hangt natuurlijk af van je eigen insteek en interesse. Voor een muziekgroep zal bijvoorbeeld een mogelijkheid voor een optreden worden geboden, en voor een sportclub kan een vriendschappelijke wedstrijd of een gezamenlijke training worden georganiseerd. Uiteraard zijn er ook uitstapjes met een meer algemeen karakter. En uiteraard wordt ook de gezelligheid niet vergeten.

De reis begint dinsdag 's avonds om 22:00 uur. Onderweg wordt er een aantal malen gestopt om een luchtje of wat tabaksrook te scheppen (in de bus zelf wordt niet gerookt). Er zijn twee chauffeurs die om de beurt afwisselen. Afhankelijk van het aantal lege plaatsen is er mogelijkheid om af en toe van plek te wisselen, om nog iets comfortabeler de nachtelijke busrit door te brengen.

We komen woensdag in de (na)middag in Toruń aan. Na een ontvangst ter plaatse wordt ieder door zijn of haar gastheer of gastvrouw onder diens hoede genomen. Het verdere verloop van de uitwisseling is natuurlijk elk jaar weer anders. Er zijn wel een paar elementen die altijd weer terugkeren: de ontvangst op het raadhuis, eventuele optredens van muziekgroepen, een excursie met de bus en een feestavond in het Poortgebouw.

Op zaterdag kunnen de deelnemers nog wat laatste inkopen doen, en nog wat van de stad bekijken. Toruń heeft een paar boeiende musea en heel veel winkels (in de grootste winkelstraat, Ulica Szeroka, zijn voldoende pinautomaten te vinden). Zaterdagavond rond 21:00 uur verzamelt iedereen zich weer voor de terugreis. Ook dan rijden we weer 's nachts, en halverwege de volgende dag wordt er weer een lange pauze ergens in Duitsland gepland. Rondom 10:00 uur (zondag) zijn we meestal weer terug in Leiden.

 

naar boven



 

Een Poolse avond

 

Elk jaar, in november, houden we onze zogenoemde Poolse avond (ook wel Welkomavond genoemd). Deze is bedoeld om op een andere manier aandacht te schenken aan de Poolse activiteiten van de stedenbandwerkgroep Leiden-Toruń.
Niet iedereen kan met de jaarlijkse busreis meegaan, en ook niet iedereen is in de gelegenheid om Poolse gasten te ontvangen. Met de Poolse avond willen we onze achterban in Leiden de kans geven op een andere wijze kennis te maken met wat Polen te bieden heeft. In eerste instantie is deze avond bedoeld om nog eens de deelnemers van de herfstreis te treffen. Die herfstreis ligt iedereen dan nog vers in het geheugen, en vaak wil men ervaringen uitwisselen en elkaars foto's bekijken.
We proberen de avond een extra Pools tintje te geven door een Poolse maaltijd aan te bieden. Het is niet de bedoeling om er die avond een driesterrenrestaurant te maken. Maar wel bieden we, voor een zeer schappelijke prijs, een eenvoudige maaltijd met onmiskenbaar Poolse trekjes.

Na de koffie begint het eigenlijke avondprogramma. Het is ook mogelijk om alleen voor het programma te komen. Of alleen voor het eten, maar dat doen maar weinigen. Ook het avondprogramma heeft altijd wel op een of andere wijze met Polen te maken. Om een paar voorbeelden van de afgelopen jaren te noemen: een lezing over de hedendaagse Poolse samenleving, of juist over de roerige 80-er jaren, of een voorstelling met (vertaalde) Poolse poëzie, een presentatie van Stichting Nemo die in Silezië een landgoed beheert,

Als er in het afgelopen jaar iemand zich op bijzondere wijze heeft ingespannen voor de uitwisseling tussen Leiden en Toruń, dan wordt op deze avond aan die persoon de Koos Huismans prijs uitgereikt. Deze prijs, vernoemd naar de vroegere koster van de Regenboogkerk, wordt om begrijpelijke reden niet uitgereikt aan leden van de werkgroep zelf. De Poolse avond is elk jaar anders, maar altijd weer een leuk extraatje voor iedereen die de Poolse contacten van Leiden een warm hart toedraagt.

 

naar boven


 

Koos Huisman Prijs

 

De prijs is vernoemd naar Koos Huisman, de koster van De Regenboogkerk, die vanaf het begin van uitwisseling tussen de twee steden veel energie heeft gestopt in de uitwisseling tussen de inwoners van Toruń en Leiden.

 

Bij Koos was alles mogelijk. Ettelijke malen heeft hij zijn huis beschikbaar gesteld om gasten te ontvangen, regelde van alles om de uitwisselingen van (kerk)koren soepel te doen verlopen, ging vele malen naar Toruń en Brodnica om de ontstane vriendschappen te vieren en te verdiepen. Plotseling is in 1996 een einde gekomen aan het leven van Koos Huisman.

 

Om zijn inzet en verdiensten te blijven gedenken is deze prijs door de stedenbandwerkgroep in leven geroepen.

 

De vorige prijswinnaars zijn:
In 1996: Toos Harteveld en Hans de Koomen.
In 1997: Co Hessels.
In 1998: Josine Straathof en Bonnie van de Burg.
In 1999: Jacky Missler.
In 2000: Willem Schippers.

In 2003 is de Koos Huismanprijs uitgereikt aan Magda Zielinska

In 2004 aan Emile van Aelst.

In 2005 is de Koos Huismanprijs toegekend aan Gert-Jan de Bruyn.

In 2006 is de prijs toegekend aan COC Leiden.


In 2007 is met het uitreiken van de prijs aan de families Boogmans en Paling de waardering tot uitdrukking gebracht aan alle gastgezinnen die jaarlijks zorgen voor een succesvolle ontvangst van onze Poolse gasten.


In 2009 is de prijs toegekend aan dhr. Bob Lodder, voor zijn vele verdiensten en betrokkenheid bij de stedenbandactiviteiten.

In 2010 is prijs toegekend aan Karel Dusseldorp, de verzorger van de website van  de Stichting.
 

In 2011 is de prijs uitgereikt aan Jan Oldenburger voor zijn vele fotoreportages.


In 2012 is de prijs toegekend aan Aad Straathof. Al vele jaren het creatieve brein van de stedenband en staat bekend om zijn bij tijd en wijle tomeloze inzet voor de stedenband.
 

Tijdens de feestavond in november 2013 is de Koos Huismanprijs uitgereikt aan Ton Uijl. Ton heeft diverse functies gehad binnen de stedenband, onder andere als organisator van groepsreizen, culturele uitwisselingen, contacten met scholen en contacten op het gebied van gezondheidszorg. Daarnaast is Ton penningmeester, en ook korte tijd voorzitter van onze club geweest.

2016:
In dat jaar werd hij uitgereikt aan Wim de Ru.
Wim de Ru is in Leiden geen onbekende en is onder andere dirigent van het jeugdkoor van de Muziekschool van Leiden (BplusC). Wim heeft zich de laatste jaren ingezet voor de contacten tussen jongeren van Leiden en Toruń via de uitwisseling van de koren van de muziekscholen van Leiden en Toruń.

Foto's van de Ontmoetingsavond met de uitreiking van de prijs.

2017: In
dat jaar werd hij uitgereikt aan Jan Lagrand. Jan is kok in het logegebouw. Twee keer per jaar kookt hij voor de stedenband Leiden-Toruń.

Een keer is dat een BBQ bij het afscheid van de groep uit Toruń, en een keer op de terugkomavond. Dit jaar stond onder anderen een heerlijke Bigos (Poolse stoofschotel) op het menu, waar iedereen van heeft genoten.


2018: In dat jaar werd hij uitgereikt aan Wilbert Hettinga voor zijn vele verdiensten voor de Stedenband. De prijs werd tijdens de terugkom-avond op 3 november 2018 uitgereikt na de Poolse maaltijd.
 

naar boven