1. Home

 


2. Stedenband

    Geschiedenis
    De Stichting
    Stevige Stedenbanden
 


3. Activiteiten

    Bezoek uit Torun

    De herfstreis

    Poolse avond

    Koos Huisman Prijs

 


4. Torun

    Algemeen

    Poortgebouw

  


5. Archief

    Nieuwsbrieven

 


 

 


 

Belangrijke gegevens over Polen:

 

hoofdstad

Warszawa (Warschau), 1400 km van Leiden

oppervlakte

313.000 km2 (9x Nederland)

bevolking

40 miljoen

buurlanden

Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Rusland,  Litouwen, Witrusland

 

Belangrijke gegevens over Toruń

 

afstand van Leiden

1150 km

ligging

aan Polen’s grootste rivier, de Wisla (Weichsel), in het lage noordelijke deel van Polen, op 200 km van de Oostzee en 240 km van de hoofdstad

reistijd per bus

18 uur

aantal inwoners

200.000

universiteit

Nicolaus Copernicus-universiteit, gesticht in 1945

monumenten

ruïne van 13e eeuwse burcht van de Duitse Ridderorde, veel 14e eeuwse koopmanshuizen uit de bloeitijd van Toruń als Hanzestad. Historische binnenstad staat op Wereldmonumentenlijst van de UNESCO.

werkgelegenheid

kunstvezel-, landbouwproductenverwerkende- en kleding-industrie, opleidingsinstituten, universiteit, gezondheidszorg, bestuurs- en handelscentrum, garnizoensstad

beroemde inwoner

Nicolaus Copernicus, de sterrenkundige die wereldberoemd werd met zijn theorie dat de aarde om de zon draait en niet andersom, werd hier in 1473 geboren

specialiteit

taai-taai koekjes met een chocoladelaagje

 

 

 

 

 

 

 

Poortgebouw, Burgerhof aan de Podmurna

 

 

Ergens in het begin van de jaren negentig liep ik op een middag met een aantal leden van de stedenband werkgroep Leiden-Toruń naar een oud, vervallen, middeleeuws gebouw aan de Podmurnastraat in de oude stad van Toruń. Het regende licht, terwijl bij vlagen de wind aanjakkerde.

Het gebouw bleek onderdeel te zijn van de oude stadsmuur. Poortgebouw noemde iemand het, waarschijnlijk omdat er naast het gebouw een klein poortje was.  Sinds die tijd staat dit gebouw onuitwisbaar in mijn hoofd als poortgebouw geprogrammeerd.

 

Koude rillingen

 

Het zou de bedoeling zijn om dit gebouw te restaureren. “Dit gebouw?”, vroeg ik nog ongelovig, terwijl ik naar de brokstukken, de gaten in de muur, de lege vensters en de troep van flesjes, verweerde planken, beschimmelde etensresten, muizenkeutels, vogelenpoep en gebroken glas keek. De wind joeg nog meer ongezelligheid naar binnen. Ik rilde even. Het zou een gebouw worden dat in het kader van de stedenband een rol moest gaan spelen. Er zou ook iets pedagogisch aan verbonden moeten worden. Ik herinner me nog de discussies die we hadden. Voor jonge kinderen zou het gebouw niet vriendelijk genoeg zijn, te somber ook. Het zou meer een onderwijsfunctie voor ouderen kunnen krijgen, het zou…….

 

Restauratie een feit

 

Dankzij de inspanningen van de gemeenten Toruń, Leiden en Göttingen is de restauratie een feit. Op zaterdag 16 september 2000 wordt dit gebouw als Burgerhof feestelijk geopend met alle Hoge Pieten van dien, zoals de voorzitter van de Pools-Duitse samenwerking, de ambassadeurs van Nederland en Duitsland, de burgemeesters van Toruń, Leiden en Göttingen en uiteraard de onmisbare vertegenwoordigers van de beide stedenband organisaties uit Leiden en Toruń.

 

Voorproefje

In mei van dit jaar heb ik, samen met mijn vrouw, onder begeleiding van Piotr Konstanty, de voorzitter van de stedenband Associatie Toruń – Leiden, een voorproefje gehad. In het geheim, stiekem dus. Wat een gedaanteverandering heeft er binnen in het gebouw plaatsgevonden! Prachtige vergaderzalen, kantoortjes, leslokalen en ook nog een verdieping die als slaapruimte gebruikt kan worden. Het zal toch niet waar zijn dat ik ooit eens na een gezellige avond in de wijnkelder benenden, op een morgen bovenin dit middeleeuws poortgebouw wakker word, terwijl ik uit het raam de bootjes op een zonovergoten Wisła voorbij zie varen….

Ik had dit niet kunnen vermoeden. Tien jaar geleden.
Voorzichtig klauterend en strompelend door
dit poortgebouw. span>

Wat zeg ik? BURGERHOF!

 

Ton Uijl

 

Het Poortgebouw ofwel het Burgerhuis aan de Podmurna

een internationaal ontmoetingscentrum

 

 

Het Burgerhuis aan de Podmurna, een straat die zich dwars door de stad Toruń voert, is een karakteristiek gebouw met een bijzondere ligging.

Het gebouw beschikt over 3 verdiepingen met een oppervlakte van ruim 300 m2. Achter het gebouw bevindt zich een grote tuin.

Vanuit de kamers die aan de westkant liggen heeft men een ruim uitzicht over de rivier de Wisla, de grootste rivier van Polen.

In de kelder is er een “weinstube” ingericht, waar al vele inwoners en gasten gebruik van hebben kunnen maken.

 

Het Gebruik van het Poortgebouw

 

De stedenbandorganisaties met Toruń willen met dit ontmoetingscentrum jongeren en volwassenen de mogelijkheid bieden elkaar en de stad met haar cultuur beter te leren kennen.

Naast mogelijkheden van culturele aard, zoals gebruik voor cursussen/workshops

biedt het gebouw ook overnachtingsmogelijkheden.

 

Er zijn

2 éénpersoonkamers,

2 tweepersoonskamers en

1 vierpersoonskamer beschikbaar.

 

Voor reserveringen contact opnemen met:

Jagna Wajda

Ul.Sw.Józefa 2/5

87-100 Toruń

email: wajda@man.torun.pl

 

naar boven